Älkää riistäkö lottoa

3.5.2017, Hexit-päivä vol. 323.

Asioin tänään Vero.fi sivustolla. Hyvä, että verkossa ovat lipareet ja chat-palvelun Seija, sillä esitäytetyt veroilmoitukset eivät koskaan saapuneet. Maailman tuulissa liehuvat myös meidän kaikki muu virallinen ja viraton paperiposti. Ja joulukortit. Lähettikö joku?

Kokemuksemme perusteella Suomen virastoissa tuntuu olevan hankaluuksia ymmärtää, että maailmassa on maita, joissa asumisosoite ei ole automaattisesti se paikka, minne posti jaetaan. Jos jaetaan.

Ei jaeta.

Olen vääntänyt asiasta sekä Kelan että Väestörekisterin kanssa. Ei, täällä ei ole valtion ylläpitämää postilaitosta, ei edes ulkoistettuna. Pankissa ymmärsivät, kun kävin itse luukulla.

Männä viikolla suomalainen unelma murtui, kun Veikkaus ilmoitti kestolottoaan verkossa uusivalle siipalle, ettei kuponkia voida myydä, koska osoitetta ei pystytä Väestörekisteritietojen perusteella varmentamaan. Aikaa kotipaikkakunnan todistamiseen annettiin armeliaasti kaksi viikkoa.

Siitähän riemu syntyi. Ja palautemaili Veikkaukselle. Kysyin, haluanko kuulla, miten sponsori oli sähköpostinsa muotoillut, mutta hän oli varma etten halunnut. Olimme samaa mieltä asiasta.

Sponsori oli aivan hiilenä, viritteli olohuoneessa iskulauseita yhdenmiehen sorron vastaiselle vappumarssilleen. Tosin vapunpäivänä hän oli työmatkalla, joten marssimatta jäi. Lupasi lähestyä ensitöikseen äänestämäänsä kunnallisvaaliehdokasta.

Toki tänne on mahdollista saada postia, mutta jakeluloora ja palvelu ovat lisämaksullisia toimintoja. Ja onhan tietysti kuriiriposti. Se on toiminut, mutta silloinkin lähetys on tilattu sponsorin työpaikalle. Paitsi Zalandot. Ne olen tilannut suoraan kaverin osoitteeseen Suomeen. Sponsorista ei ole aina takeita, mihin hän on halukas vetämään puumerkkinsä ilman huolellista esilämmittelyä.

Suomen sosiaaliturvan piiriin vielä lukeutuvana olen oikeutettu lottoamisen lisäksi äitiyspakkaukseen. Tosi kiva. Oikeesti. Sen tänne saisi toki tilattua verkon kautta ja kotiovelle toimitettuna 399 eurolla. Muumi-version saa 599 eurolla. Jos Suomessakin boxista alettaisiin periä maksua, lakkaisi ehkä parku vaatteiden vääränlaisista sävyistä ja kuoseista. Tätä tuskaa on luettavissa mm. Kelan omilta verkkosivuilta, missä huolestuneet alkuvuoden äidit koittavat kerjätä vuoden 2016 boxin sijaan vuoden 2017 -mallistoa. Kela-Kerttu on kuitenkin kovana: ensin jaetaan vanhat loppuun.

Huomenna on vapaapäivä. Syy ei ole uskonnollinen, opettajat vain palaveeraavat. Ilakoin, että nytpä vietetään äiti-poika-päivä altaalla, kun edellisestä kerrasta on useampi kuukausi. Esiteini ilmoitti, ettei aio olla paahteessa. Sponsori ei ymmärtänyt: ei tällaisia tilaisuuksia varmasti usein tule. Suomessa tuskin asumme 50 metrin päässä lämmitetystä ulkoaltaasta. Reaktio, silmien pyörittely, oli sama, kun siippa kiusoitteli herranterttua luokan korealaistytöistä.

”Mä en kestä niitä. Aina, kun mä seison jonossa, ne vaan hiplaa mun tukkaa.”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s