Sakkoja tumpeista

10.5.2017, Hexit-day 330.

Nyt on nurmikolla sadan euron edestä hiekkaa. Puutarhuri levitteli sen sunnuntaina. 

Koulukuntia on kaksi, toinen ei usko sannan suojaavan poltteelta, toinen kärräyttää uskollisesti aavikolta joka kesä peräkärryllisen nurmikkonsa pelastukseksi.

Onko tässä mitään järkeä? Satsata kymmeniä euroja vihreään länttiin, joka kuolee viikossa, mikäli puutarhuri ottaa lomaa, eikä sijainen muista tulla letkuttamaan. Kokemusta on.

Kuolemaa tekevät pikkupihamme punakukalliset pensaat ruukuissaan. Niihin on iskenyt joku härmä. Oksat ovat kuin piukassa ja limaisessa seitissä. 

Puutarhurikin oli huomannut, muttei vaivautunut asiasta kertomaan. Vasta kun totesin, että meillä on ongelma, hän totesi, että joo joo mäm. Vahvaa medisiiniä tarvitaan. 120 dirhamia.

Tuttavalla, siis hänen pihapensaallaan, oli sama vamma, mutta päätti hoidella ongelman itse. Medisiini oli sitä tyyppiä, ettei sitä löytynyt kuin yhdestä puutarhakeskuksesta, ja että ostajan oli tarkoin ilmoitettava kirjallisesti, mihin tarkoitukseen myrkkyä käyttää ja missä osoitteessa. Annosteluohje oli ”tippa ämpäriin”. Kasvilääkäriltä edellytettiin myös kunnon suojautumista. 

Viikonloppuna teimme retken Al Ainin (se vehrein pitäjä Abu Dhabin emiraatissa) eläintarhaan. Slow season, sanoi lipunmyyjä ja antoi 40 pinnaa alennusta. 70 dirhamia kolmen hengen sisäänpääsylupuista ei ollut paljon. 

Eläintarha oli iso, siisti ja vehreä. Wow! Eläimet olivat pullukoita ja yli 40 asteen helteen vuoksi melko väsähtäneitä. Näytillä oli lähinnä lajeja, joille kuuma ilmasto on tyypillinen muutenkin: kirahveja, sarvikuonoja, virtahepoja, savannien kissapetoja, antilooppeja…

Neljän tunnin kiertely vei meistä mehut ja katsottavaa jäi toisellekin kerralle. Liekö tämä (uusi käynti ilmojen viilettyä) mahdollista, sillä puhetta uudesta, Dubain ja Al Ainin eläintarhat yhdistävästä zoosta on liikkunut. Milloin tämä oikeasti tapahtuu, en tiedä, mutta Dubai uuden eläintarhan sijaintina tarkoittanee vähintään 100 dirhamin sisäänpääsymaksua/ nenä.

Toukokuun alussa polttoaineiden hinnat nousivat jälleen reilun kolmen prosentin verran. Edellisestä, reilun viiden prosentin korotuksesta on reipas puoli vuotta aikaa. Edullista se on vieläkin Suomeen verrattuna, mutta käytännössä tämä korotus ujutetaan kaikkeen, maa kun on käytännössä tuonnin varassa.

Korotus on varsin maltillinen, kun vertaa Saudeissa tehtyihin korotuksiin. Isoveli on nostanut muun muassa sähkön hintaa vuoden sisään kahdesti 50 prosentilla. Tämä on avannut mm. hyvät markkinat kaikenlaiselle uusiutuvan energian markkinoille, jonne Suomestakin ollaan pyrkimässä. 

Ensi kuun alusta tupakoitsijoiden vapaudet kapenevat piirun. Dubai tiedetään hyvin myötämielisenä savuttelijoille. Rööki on halpaa ja tupakkapaikkoja löytyy. Nyt pahetta halutaan suitsia siisteysnäkökulmasta. Tumpin nippaamisesta (auton ikkunasta) kadulle on tähän mennessä voinut saada 500 dirhamin sakon. Pian sakko on 1000 dirhamia (n. 250 euroa). Autossa savuttelu on melko yleistä, sillä paikallinen puhtaanapitolaitos raportoi, että yksin Sheikkitieltä (se 16-kaistainen pääväylä) kerätään yhden päivän aikana noin 30 kiloa natsoja.

Arki soljuu tasaiseen tahtiin ja paluu Suomeen lähenee. Hassua, miten vuodessa voi alkaa tuntua, ettei koti ole oikein missään. Kaikki on niin väliaikaista, eikä mitään visiota siitä, missä me olemme 10 vuoden kuluttua. 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s