Vankilassa on tilaa

28.5.2017, Hexit-day 348, 2. päivä ramadania.

Madam, I am fasting, sanoo hikimärkä puutarhuri, kun tyrkytän sitä perinteistä puolen litran jääkaappikylmää vesipulloa.

Tietysti, olen pahoillani.

Puutarhurimme ei ole arabi, mutta siis muslimi kuitenkin. En tiennyt. Anteeksi. Kekkuloin lyhyissä kotishortseissani pihalla tämän tästä. Lupaan pidentää lahjetta. Ramadanin aikana kun on muutenkin tiukemmat siveyssäännöt kaikille. 

Päivän työsarka on pitkä. Aurinko nousee ennen kuutta ja työpäivä alkaa seitsemään mennessä. Puutarhurin siis. Minä nousen viikonloppuna lähinnä siihen aikaan, kun siippa tiputtelee toista pannullista kahvia. Juhla Mokkaa. Sitä on vielä muutama paketti.

Tätä ennen hän on aamuihmisenä yleensä käynyt salilla, pessyt auton, silittänyt, tyhjentänyt astianpesukoneen, lukenut kaikki Teksti-tv:n ja Amppareiden uusimmat uutiset ja kattanut pöydän. Joskus jopa räiskinyt kierroksen xboxilla. 

Yhteiselomme aikana olen ehkä 10 kertaa valmistanut meille aamiaisen. Yleensä kävelen valmiiseen pöytään. Suomessa aamiaissämpylätkin olivat usein valmiiksi tehdyt. Koska ladomme (minä ja aviomies) juuston ja leikkeleet leivälle eri järjestyksessä, myös tämä oli huomioitu. 

Olen otettu. Jok’ ikinen päivä. Luonteeltaan varsin särmikäs aviomieheni on aivan omaa luokkaansa. Kaikessa. 

Eräskin aamu töihin lähtiessään ilmoitti ovella, että jos ei kuulu iltakahdeksaan mennessä, hän on todennäköisimmin putkassa. Käy kuulemma hoitamassa samaa pankkiasiaa jo viidennen (ja viimeisen) kerran livenä. Asian edistämiseksi hän kertoi lähettäneensä ainakin toistakymmentä mailia. Varoittelin hikeentymisestä. Luin juuri lehdestä, että täkäläisissä vankiloissa on taas tilaa, sillä sekä Dubain että Abu Dhabin ylimmät armahtivat ramadanin kunniaksi kumpikin viitisensataa, pääasiassa pitkäaikaisvankia.

Mies tuli ehtoolla kotiin. Pankkiasia, niinkin yksinkertainen toimenpide kuin kontaktipuhelinnumeron vaihto tilinhaltijan tietoihin oli lopulta järjestynyt. Toimintaan riitti lopulta parikymmentä minuuttia, ”paha silmä” ja kieltäytyminen poistua rakennuksesta ennen kuin asia on pankin taholta hoidettu. Virkailija ei kestänyt sponsorin vihaista tuijotusta. 

Ramadan on pidättäytymisen aikaa. Paasto pitää sisällään monet ruumiilliset nautinnot. Nälkä sekä uuvuttaa että kiristää hermoja. Tämä näkyy myös onnettomuustilastoissa.

Vuoden 2016 tilastojen mukaan pyhän kuukauden aikana maassa autoilijoille sattui 1845 liikenneonnettomuutta. Onnettomuuksia sattui eniten keskiviikkoisin. Vuorokauden ajoista riskialttein oli aamun 9-10.

Näitä ”ramadan-tilastoja” johtivat miehet, jotka olivat kotoisin Intiasta tai Pakistanista. Kolmantena tilastossa olivat syntyperäiset lokaalit.

Lehdestä (Gulf News) osui silmään ensimmäisen kerran liuta kuolinilmoituksia. Niille ei ole varattu erikseen tiettyä sivua, vaan ne on sijoitettu muun tekstimassan ja mainosten joukkoon. Ilmoitusten koot lienevät suhteessa henkilön asemaan ja olivat poikkeuksetta työnantajan laittamia. Tekstiä näyttävän kokoisissa ilmoituksissa on verrattain vähän; poisnukkuneen nimi, titteli, kenties kuolinpäiväkin ja surunvalitteluteksti. Olipa erään koko sivun (!!) kuolinilmotuksen alalaitaan vielä printattu lehdistötiedotteen tapaan lista konserniin kuuluvista yhtiöistä sekä yhteystiedot puhelinnumeroineen ja nettiosoitteineen.

Meikäläisittäin tuttuja ristejä, muita symbolisia piirroksia tai värssyjä ilmoituksissa ei julkaistu, mutta kylläkin iso kasvokuva, joka oli koristelu valokuvin leikkokukista.

Ps. Suku, kun kuolen, älkää laittako kuvaa kuolinilmoitukseen. Tai jos laitatte, niin katsokaa edes sellainen otos, missä tukka on nätisti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s