Kun Qatar saartoon joutui

5.6.2017, 356. Hexit-day , 10. päivä ramadania.

Aamulla tuli uutinen, että arabivaltiot Saudi-Arabia, Bahrain, Egypti sekä UAE ovat päättäneet lopettaa lento- ja laivaliikenteen Qatariin.

(EDIT: samana päivänä myös Jemen, Libya, Mauritius ja Malediivit ilmoittivat sitoutuvansa toimenpiteisiin diplomaattisuhteiden katkaisemiseksi Qatarin kanssa.)

Qatarilaisille diplomaateille on annettu aikaa poistua Arabiemiraateista 48 tuntia, muille Qatarin kansalaisille 14 vuorokautta. Sama linja on muilla.

Syyksi Qatarin saartoon tai holhoukseen (En ota kantaa syihin, syiden todenperäisyyteen tai aiheellisuuteen millään tavoin, sillä en taustoja tunne. ) on kerrottu, että Qatar horjuttaa Persianlahden alueen vakautta.

Qataria mm. myös syytetään ”terroristijärjestö” Muslimiveljeskunnan tukemisesta ja Bahrainin sisäisiin asioihin sotkeutumisesta. Saudi-Arabia puolestaan haluaa suojella kansallista turvallisuuttaan ääriliikkeiltä ja terrorismilta, joiden toiminnalle Qatarin katsotaan olevan myötämielinen.

Uutinen pisti täällä kaiken sekaisin. Uutisoinnin määrästä päätellen koko Persianlahden alueen. Yhdysvallat ilmoitti melko pian, ettei tämä vaikuta heihin ja arabivaltioiden tulee selvittää omat erimielisyytensä.

Öljyn hinnan nousun myötä tilanteella luulisi kuitenkin olevan vaikutuksia lyhyellä aikavälillä myös muuhun maailmaan. 

Suomalaisesta, täällä elelevien näkökulmasta suurin vaikutus arjessa lienee lentoliikenteeseen, sillä yhtään liioittelematta sadat suomalaiset ovat lähdössä kesälomille kesäkuun aikana. Ja monet juuri Qatar Airwaysilla. Täältä kun ei Suomeen enää kesäaikaan ole suoria lentoja ja yhteys UAE-Qatar-Helsinki on todettu toimivaksi ja hyväksi hinta-laatu-suhteeltaan.

Milläs nyt mennään? Entäs jo maksetut matkat? 

Ei liene yllätys, että myös allekirjoittanut ja herranterttu kuuluvat tuohon Qatarilla lentävien kastiin. Tai näillä näkymin lentoja ei olisi, sillä useampi UAE:n ja Dohan välillä operoiva yhtiö on ilmoittanut, että lentoliikenne loppuu tyystin parin vuorokauden sisään. Toistaiseksi. Emiraateilta ja ehkä myös täällä asuvilta on kauttakulku Qatariin kielletty.

Keskustelu käy sosiaalisessa mediassa kuumana eikä kukaan tunnu oikein tietävän, mikä on totuus ja mitä tuleman pitää. Pääseekö Dohaan, pääseekö edes välilaskun verran? 

Sponsori on Sri Lankassa. Töissä. Hänellä on paljon muutakin ajateltavaa. Tapanani ei ole soitella reissaavan miehen perään. Tänään tein poikkeuksen. Oli pakko. Jospa me pääsemmekin Dohaan, muttemme enää emiraatti-viisumit passissa eteenpäin. Mitäs sitten tehdään? Ollaan blokissa lentokentällä ja synnytyssalina on yleinen vessa?

Tämä lienee ollut riittävä peruste. Iltapäivällä sain siipalta sähköpostia, jossa hän kertoi järjestäneensä meille uudet lennot ensi viikolle, Dohan sijaan Amsterdamin kautta. 

Love him.

Ihan pikkujuttu ei Qatarin saarto ole. Tilannetta, ei siis meidän matkaamme Suomeen, vaan Persianlahden vakautta, voi seurata mm.

http://www.gulfnews.com

http://www.khaleejtimes.com

http://www.whatson.ae

http://www.lovindubai.com

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s