Taas muuttolupaa vailla

Hexit-päivä nro. 397, 16. heinäkuuta 2017. Tai 1438.

Skype-parisuhde. Minä säkkituolissa Suomessa, mies olohuoneessa Dubaissa.

Miten menee? 

Ovikello soi. Kauko-Idässä syntynyt pizzalähetti toimittaa sponsorille kanadalaisessa pizzeriassa valmistetun mexicolaisen pizzan. Jalapenon ansiosta siipan väri vaihtelee punaisen eri sävyissä, puukko sahaa pahvia. Voi, miten kiva olisi syödä yhdessä livenä.

Onko minut on vast’ edes syrjäytetty pizzan valmistuksessa? Ei ole. Olen edelleen ykkönen. Se tarkoittaa, ettei vapaapäivästään huolimatta sponsori ole ennättänyt kauppaan.

Hän lähti oitis lauantaina aamulla jonottamaan Ejaria. En tiedä mistä kirjaimista / sanoista  ko. lipare on saanut nimensä, mutta sitä ilman ei muuteta. Al Manaran Typing centeristä sellaisen voi hakea jonottamalla ja maksamalla leimatusta asiakirjasta tukun dirhameita. Ejarilla taataan vuokranantajan ja vuokralaisen solmiman sopimuksen laillisuus. 

Ejareiden avulla pidetään paikallinen väestörekisteri ajan tasalla. Lipareesta selviää kuka muuttaa, milloin ja minne. Alkuviikosta kävi ilmi, ettei uuden kotimme edellinen asukas ollut tehnyt kertomastaan huolimatta ejariaan, joten sponsorikaan ei pystynyt ilmoittamaan (todisteenaan uusi vuokrasopimuksemme, kuitit etukäteen maksetusta vuokrasta) meitä uuteen osoitteeseen muuttaviksi. Samaan osoitteesen ei määrättömästi väkeä ”sovi”. Tai ole lupa muuttaa.

Jos kyseessä olisi esimerkiksi toinen vaimo, niin uudistetun lain mukaan hänellä tulee olla eri osoite kuin jo aiemmalla puolisolla. Kukaan ei myöskään voi määrättömästi asuttaa sukua luonaan.

Sunnuntaina uusi yritys.

Ejaria tarvitaan myös konkreettisen muuttoluvan saamiseksi, eli jotta muuttokuormamme pääsee uuteen kohteeseen. Meidän tapauksessamme tosin ei asuinalue vaihdu, mutta auto ja muuttolössi pitää saada pääporteista sisään joka tapauksessa. 

Koko Typing center oli täynnä väkeä, mutta yhtään virkailijaa ei näkynyt.

Valtion virastojen ovet tms. saattavat aueta esimerkiksi kahdeksalta, mutta se ei tarkoita automaattisesti, että tiskeillä olisi vielä yhtään miehitystä. Tämä kävi ilmi mm. sairaalassa asioidessamme. Vastaanottotiskin henkilökunta vasta valui pelipaikalle ja käynnisteli koneitaan, kun meidän olisi pitänyt olla jo lääkäriä tapaamassa.

Dubaissa ei lääkäri huutele käytävillä potilaitaan, vaan ensin pitää ilmoittautua tiskille, mittauttaa (kutsuttaessa) painonsa ja verenpaineensa sivuhuoneessa, mennä odotustilaan ja jatkaa siitä vastaanotolle kunkin lääkärin oman hoitajan noutamana. Kutsu käy etunimellä.

Taannoin kirjoitin, kuinka The Sheikki delegaatioineen teki henkilökohtaiset vierailut ennalta ilmoittamatta useaan valtion virastoon. Kaikki viranhaltijat eivät olleet ratsian aikaan lainkaan paikalla, eivätkä olleet ilmoittaneet poissaoloistaan. Kymmenkunta korkea-arvoista virkamiestä sai välittömästi potkut.

Dubain Sheikki, mm. maansa varapresidentti ja pääministeri, on erittäin pidetty emiraatissaan ja arabivaltioiden keskuudessa. Häntä myös pidetään uudistusmielisenä ja helposti lähestyttävänä. Hän näyttäytyy usein kansan keskuudessa, osallistuu tapahtumiin ja on näkyvästi esillä perheensä kanssa tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa. Rinnalla on usein virallisista (loput unknown) vaimoista nuorin (?) eli jordanialainen prinsessa Haya, joka tunnetaan myös esteratsastusurastaan. Hän osallistuu näkyvästi erilaisiin kansainvälisiin avustustehtäviin ja on ollut mukana edistämässä kriisialueiden jälleenrakennusta organisoimalla mm. elintarvike-, lääke-, vaatekuljetuksia, myös puolisonsa yksityiskoneella. 

Sheikin seurueeseen kuuluu liki poikkeuksetta myös kruununperijänsä. 

Sponsori antoi periksi aikataulullisista syistä uuden kodin siivoukseen liittyen. Kävi kuitenkin jynssäämässä malliksi uudesta kämpästä yhden huoneen ja tilasi paikalle siivousfirman. Eivät voi sitten väittää, ettei kämppää ”saa puhtaaksi”, kun on konkreettinen esimerkki, aviomies perusteli.

Päivän kestävä kuuden miehen siivousurakka on Suomen hintatasoa ilman kotitalousvähennystä, Dubaissa maidin palvelut normaalisti n. 5-12 euroa per tunti. Kirjalliseen ”deep cleaning” -toimeksiantoon oli erikseen listattu muun muassa sähkörasioiden ja karmien puhdistus, ovenkahvat jne… Ikkunanpesun osalta oli erikseen mainittu, että pokatkin pyyhitään. Kaikille se ilmeisesti ei ole itsestään selvää.

Yhtään latia ei tarvitse maksaa, ennen kuin olen tarkastanut siivousjäljen, totesi pizzastaan onnellinen siippa. 

Minä keittelin iltapalaksi munia. Juhlavaa. Sitä saattaa pitää kylmää, hanasta juoksutettavaa vettä itsestään selvänä. Viimeistään silloin, kun hana syytää vain kylpylämmintä tai polttavan kuumaa, ja koittaa saada keitetyt munat helposti kuorittaviksi, muistaa, kuinka monesta pienestä asiasta arjen onni muodostuu. 

Eläköön kylmäkallet. 


Ps. Eilen, 15. heinäkuuta, The Sheikki täytti 68 vuotta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s