Tekstari prinssiltä

19.10.2017, Hexit-päivä numerolla 492.

Eilen sain tekstarin Dubain kruununprinssi Hamdanilta. Oikeesti. Luin sen ylpeänä sponsorille. Ei korva lotkahtanut. Hän oli saanut samanlaisen. Tänään lehdessä luki, että prinssin nimissä tuhannet muutkin ovat saaneet. Viestillä (ja Twitterissä) hän esitti Dubain fitness-haasteen: puolituntia liikuntaa 30 päivän ajan.

Arkea läheisyydenkipeän ipanan kanssa: alkuviikosta harjoittelin kulmakarvojen nyppimistä samaan aikaan kuin tuupin jalalla sitterille rytmiä. Ei hyvin mennyt. Paitsi, että vauva nukahti. Lasketaankohan sitterin keikutus haasteeseen. Alkaa jo pohkeet olla eri kokoa.

Tänään vietetään maailman hindu-väestön juhlimaa valonjuhlaa eli Diwalia. Kuun kierrosta riippuen varsinainen juhlapäivä voi tosin vaihdella eri puolilla maailmaa.

Diwalia ei voi olla huomaamatta. Amerikan unelma 25 000:sta jouluvalosta aiheuttaa vain pientä päänsärkyä kunnon Diwali-juhlavalaistukseen verrattuna. Käytössä ovat nimittäin kaikki värikartan värit, valaistuna on joka pihankulma ja räystäs. Rytmistä viis. Kaikki mahdollinen vilkkuu ja mielummin eri tahtiin. 

Edellisen kodin pihassa nököttävä Patrik jäi valaisematta. Ei vietetty paljon etukäteen melua pidettyjä nimppareita, ei edes ortodoksisen kalenterin mukaan. Koska enää ei ole palmu-Patrikia eikä mitään persoonallista istutusta, jäljelle jäänee nykyisen pihan perällä oleva katoksellinen pihakeinu. Siihen saa valot ilman tikkaitakin. Nimeä pitää harkita.

Kaksi paketillista jouluvaloja löytyi muuton yhteydessä. Luulin, että sponsori oli heittänyt niillä vesilintua. Tai pihapiirissä tappelevia kissoja. Lupasin ripustaa ne etupihalla rehottavaan thaibasilika-pensaaseen. Jouluvalot. Siippa sanoi ”ei”. 

En tiedä, miten muu maailma on uutisoinut, että isoveli Saudeissa hyväksyttiin laki, joka sallii naisten käydä autokoulun ja lähteä liikenteeseen. (En ole ihan varma, tarvitaanko silti aviomiehen kirjallinen suostumus ja/tai pitääkö olla mukana miespuolinen saattaja, kuten veli, mies, serkku jne.). Tästä on Dubaissakin uutisoitu runsaasti. Muutos on iso ja vastustajia löytyy. Nettilehti tiesi kertoa, että yhdet isot häätkin on Saudeissa peruttu, kun morsiamen isä vaati, että tyttären aviomiehen tulee sallia nuorikolleen ajokortin hankinta.  

Dubaissa taksit ovat edelleen edullisia, vaikka hinnat ovat polttoaineen hinnankorotusten myötä nousseet. Esimerkiksi lähtömaksu on nyt viiden dirhamin sijaan 5,50. Kotiovelle tilattavalla takseilla jonnin verran kalliimpi.

Alkuvuodesta piti matkustaa Marinaan ystävää tapaamaan. Kuski otti väärän rampin, löi pakin päälle ja peruutti reilun 100 metrin matkan. Motarilla, kurvin tekevässä rampissa, johon nostaan satkun tuntivauhtia. Kaistaviivan vieressä oli noin puolimetriä päällystettä ja betonimuuri. 

Torvet soivat. En saanut sanaa suustani, vaan tuijotin takalasista lähestyvien urheiluautojen ja maastureiden keuloja. Tähänkö tämä loppuu? En muista aikuisiällä pelänneeni montaa kertaa samalla tavalla. 

Mutta hyviäkin taksikokemuksia on. Paitsi tiistaina, kun meidät kyydinneen taksin kuski katseli ajaessaan Bollywood-leffaa. Kun asiasta huomautettiin, hän mulkaisi, mutta laittoi leffan katkolle kuitenkin.

Liikennettä on pyritty järkeistämään ja muun muassa pari päivää sitten astui voimaan uudet nopeusrajoitukset kahdella Dubain valtaväylällä. 140 km/h on vain muisto. Kameroita on lisätty. Niitä on myös myös useimmissa liikennevaloissa. Punaisia päin ajamisesta tulee herkästi sakot. 

Samaan aikaan, kun Suomessa hehkutettiin verenpunaista kuuta, maailmanlopun odottajan näkökannalta karmaiseva ennusmerkki, täällä ihmiset postasivat sosiaaliseen mediaan kuvia erikoisesta valoilmiöstä, jota myös ufoksi ja supermieheksi epäiltiin. Väkeä rauhoiteltiin vakuuttelemalla näitä asteroideiksi ja meteoriiteiksi. Päivää myöhemmin uutisotsikot kertoivat valoilmiöiden olleen putoilevaa avaruusromua. 

Hyvä ettei putova supermies.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s