Dubai-aakkosia

28.3.2018, Hexit-day 651.

Reilun 1,5 vuoden empiirisen tutkimisen jälkeen sisäinen Lönnrot listasi aakkoset.

A.

Aviomiehen mielipide. Jumalasta melkein seuraava instanssi. Kotivaimo ei tee mitään suuria liikkeitä ilman aviomiehen suostumusta. Ts. ei tuloja, pankkitiliä, ei lokaalia ajokorttia. ”No objection -letter” on tärkeä paperi. Asioista, joista Suomessa työssäkäyvä munaton päättää itse, kuten ajaako autolla tai hakeutuuko töihin, kysytään nyt aviomieheltä kirjallisesti. Toisaalta, Ask my husband on mukava veruke, jos ei esimerkiksi tiedä, halua päättää tai ottaa asiasta mitään vastuuta.

Apteekki. Myy kaikkea pyörätuoleista verenpainemittareihin. Paitsi Samarinia. Vastaava Eno on närästykseen ihan yhtä hyvää.

B.

Blenderi. Sillä vedetään soseeksi tai pirtelömalliin kaikki kissaa pienemmät. Vauvanruokatehtailussa korvaamaton apuri. Säilöntäainein rikastettu purkkipöperö on kallista (n. 2 euroa / desin lasipurnukka). 1,5 vuoden aikana on menossa jo kone nro 3.

Bling bling. Sitä on kaikessa ja kaikkialla. Minua viehättävät suuresti talojen portit. Ne ovat upeita ja yksilöllisiä. Valokuvaisin ne kaikki, jos vieraiden kotien kuvaaminen ei olisi kriminalisoitu.

C.

Cool. Ilmastointilaitteisto. Öisin ei ole coolia. Torpassa tarvitaan viilennystä. Ikkunan avaaminen ei enää riitä.

D.

Dyynit. Aavikolla pääsee kiinni samaan fiilikseen kuin Suomessa metsässä tai Lapin tuntureilla. Vaikea selittää. Tuulen muovaamissa hiekkakukkuloissa on taikansa. Aavikko on myös ainoa paikka, jossa todella laskeutuu hiljaisuus.

D-vitamiini. Saa auringosta. Nyrkkisääntö kuitenkin on, että turistit lienevät vahvemmassa brunassa kotiin palatessaan kuin täällä ympäri vuoden asuvat gringot. Ja sekin väri saatetaan ottaa purkista.

Dirhami. Paikallinen rahayksikkö merkataan hintalappuun joko aed tai dhs. Kurssi vaihtelee, mutta karkeasti yksi euro on neljä dirhamia. Dirhamin sadasosa on fil (tai fill?). Käytössä ovat vain 25 ja 50 fillin kolikot.

E.

Englanti. Koko pienen elämänsä ajan ikäisekseen erittäin hyvää ja sanarikasta suomea puhunut esiteini taantuu. Hän mm. ”kirjoittaa alas” tehdessään muistiinpanoja. Monien sanojen taivuttaminen (päätteet) on alkanut tuntua vaikealta. Täällä pärjää englannilla, kunhan ensin totuttelee kuuntelemaan. Joidenkin aksentti on niin vahva, että puhetta on miltei mahdoton ymmärtää.

F.

Filppa/filppari. Filipiineiltä kotoisin oleva, yleensä nainen. Heitä on täällä paljon. Nämä työmyyrät työllistyvät niin kotiapulaisiksi kuin ravintoloihin, heitä palkataan kauneuden ja terveydenhoitoalalle, lastenlikoiksi ja kauppoihin. He ovat pieniä ja iloisia. Yleensä. Filpparit, kuten muu Kauko-Aasian halpatyövoima elättää tuloillaan kotipuolessaan kokonaisia perheitä.

Flamingot. Tee visitti Ras al Khoriin (Dubaissa). Lumoavia letkukauloja voi ihastella matalikon laitaan rakennetuilta katselulavoilta maksutta.

G.

Grande, Grandissimo. Dubaissa kaikki on maailman suurinta, kalleinta, korkeinta, pisintä, upeinta ja nopeinta.

H.

Hajut. Tuoksuyliherkille (allergiselle ja astmaatikolle) oltavat ovat kovat. Esimerkiksi ostoskeskusten käytävillä ruiskutellaan ahkerasti ohikulkevien iloksi. Myskit ovat voimakkaita ja ottavat ei allergisenkin henkeen. Kaikenlaisten tuoksujen ystäville tämä on t-a-i-v-a-s.

Huivi. Vallan mainio kapistus. Suojaa kuumalta, vedolta ja hiekalta. Emiraattimiehet käyttävät huivinsa kanssa mustaa narupantaa. Se on jäänne ajoilta, jolloin kameleiden jalat sidottiin narulla yhteen leiriytymisen ajaksi. Nyt tämä naru on lähinnä koriste.

I.

Imaami. Meidän lähimoskeijan ylin on äänen(toistolaitteiden) perusteella jo kypsemmässä iässä. Luulen nähneeni hänet kerran. Istui sisäänkäyntinsä (moskeijan yhteydessä) rappusilla hajareisin ja puhdisti teräsharjalla palanutta silitysraudan pohjaa. Perjantain päämessu (?) saatetaan pitää myös englanniksi. Kyllä, poikkeaa meikäläisten sunnuntailiturgioista melkoisesti.

J.

Joulu. Näkyy kaupallisessa muodossan kaikkialla jo hyvissä ajoin. Joulua kutsutaan yleisesti vain festival time:ksi.

K.

Kaistasurffailu. Vilkkua ei juuri liikenteessä näy käytettävän. Jos sittenkin, se ei silti tarkoita, että johonkin oltaisiin kääntymässä tai ainakaan sinne, minne vilkku näyttää. Sumusäällä ja ruuhkissa ajetaan hyvin usein hätävilkutellen.

Kamera. Kuviin poseerataan ravintolan wessoissa, metron portaissa, taksin takapenkillä liikennevalojen vaihtumista odotellessa, ranskalaisannoksen kanssa… Jos Suomessa tätä tekevät lähinnä naiset ja teiniosasto, täällä näkee myös luurilleen poseeraavia miehiä.

L.

Leima. Tämä on leimojen, leimaamisen ja leimaajien luvattu maa. Kun veroja ei aiemmin ollut (nyt 5%) niitä perittiin piilevästi erilaisin masksullisin leimoin. Aviomiehen hyväntuulisuuteen vaikuttaa oleellisesti leimaaminen. Yksi leima saattaa pitää sisällään monta virastokäyntiä ja jonottamista.

M.

Muovi. Sitä ei pääse pakoon. Sitä on kaikkialla, etenkin siellä, missä ei ole läsnä puhtaanapitohenkilökuntaa 24/7. Yhdessäsyömisen kulttuuri on todellinen jätesampo puistoissa, rannalla, jopa moottoriteiden hiekkapenkoilla. Koska puutavara on kallista, sitä jäljitellään muovilla.

N.

Nuoruus. Dubaissa on vanhaa vain eläkeläisturistit. Karrikoiden. Eläkejärjestelmää ei ole, ja jos ei ole tuloja, eikä omistusasuntoa, ei turistiviisumia erikoisempaa oleskelulupa hevin ulkomaalaiselle irtoa. Em. asiakirjan luvalla 180 vuorokauden aikana maassa saa oleskella 90 vuorokautta. Vuorokausilaskuri pärähtää käyntiin entry-leimasta. Ovat tarkkoja. Ylimääräisistä päivistä voi maastapoistuessaan joutua maksamaan läjän rahaa.

O.

Oman. Lähinaapuri. Ilmasto täkäläistä säyseämpi. Suosittu matkailukohde, etenkin retkeilijöiden, aktiiviliikkujien ja vesiurheiluaharrastavien keskuudessa.

P.

Pest Control. Ainakin pari kertaa vuodessa pitää myrkyttää. Siinä voi mennä lapsi (gekko) pesuveden mukana, mutta eipähän juokse nurkissa hämähäkkejä, ei torakoita. Ajatus torakasta ei enää ahdista niin kovin kuin alussa. Vasara on hyvä pitää hollilla.

Q.

Qatar. Ei kaveri. Pannassa. Miksi? Syyt ovat syvällä hiekassa ja historiassa.

R.

Ruoka. Dubai on kulinaristin taivas. Ruoka on hyvää ja sitä saa keittiöstä kuin keittiöstä, myös kotiinkuljetettuna. Tutustu tarjontaan esimerkiksi Zomatossa tai Talabatissa. Michelin tähditettyjä kuppiloita on kaupungissa puolen kymmentä.

S.

Sandaalit. Niillä voi nainen mennä joka paikkaan. Ja niitä on saatavilla kaikenmoisia maan ja taivaan väliltä. Aina löytyy tilaisuuteen ja tyyliin mätsäävät.

Shekki. 1980-luvun hitti, on täällä arkinen juttu. Katteettomalla maksaminen on rangaistava rikos. Ja kun pankki sitten ilmoitti, ettei kersan koulumaksua ole tililtä veloitettu, niin pikkupaniikkihan sitä seurasi. Pankissa selvisi, että sponsorin käsinkirjoittamia harakanvarpaita ei oltu hyväksytty. Oli onneton mennyt kynällä selventämään tekstiä jälkeenpäin.

T.

Taatelit. Herkkua. Paikallinen superfood. Rakastuin niihin. Valikoima on valtava, niitä saa suolaisina, makeina ja täytettyinä. Kauppakeskusten myyntikojuissa on kilohinta kohdillaan. Antavat pyydettäessä myös maistiaisia.

U.

Uskonnolliset tunnukset. Kiellettyjä esimerkiksi auton ikkunatarrana. Eräskin suomalainen sai katsastajalta hylkäävän päätöksen. Syyksi ilmoitettiin siniristilippu.

V.

Vaikeneminen. Älä kirjoita luurissa tai ylipäätään verkkoon ilman itsesensuuria mitään. Jos vaikka sesonkikautena sataa ja on villasukat jalkaan -keli, älä vahingoita maan aurinkoista imagoa jakamalla kadut tulviat -valokuvia netissä. Kyllä, sekin saattaa johtaa täällä sakkoihin. Välitä tietoa vain positiivisesta näkökulmasta, lukipa mielipiteesi somesta tai internetistä kuka tahansa. Muuten olet kusessa.

X.

Xylitol. Tuliaispyyntöjen kärkikastia. Purukumit menevät äkkiä muhjuksi, joten me raahaamme tai raahaututamme Suomesta xylitolin hammastahnana.

Y.

. Hyvä aika kirjoittaa blogia. Tehotonta tosin, sillä syntynyt teksti on yleensä epämääräistä ja täynnä kirjoitusvirheitä.

Å.

Ååå… Ruotsi. Länsinaapuri suosii monen suomalaisen tavoin DIA:a eli Dubai International Academy:ä. Em. Ib-koulu on muidenkin länsimaalaisten expattien suosiossa. Koulu on vuotuisissa ranking-tuloksissa yksi Dubain parhaita vuosi toisensa jälkeen. Koulussa toimii nk. Suomi-luokka, missä tälläkin hetkellä opiskelee n. 40 suomalaislasta. Suomi-luokka ja Suomi-koulu eivät ole sama asia. Koulun läheisyydessä sijaitsevat lapsiperheystävälliset alueet Lakes, Springsit ja Meadowsitkin (useampia). Myös Greens ja huikean kallis Emirates Hills. Jos sää sallii, näiltä alueilta onnistuu jopa koulussa käyminen polkupyörällä kevyen liikenteen väylien ansiosta.

Ä.

Äänet. Menitpä minne tahansa, aina soi, kohisee, paukkuu ja vinkuu. Täällä ei ole koskaan hiljaista. Hiljaisuutta huomaa kaipaavansa.

Ö.

Öljy. Bisneksen kannalta olisi toivottavaa, että hinta lähtisi nousuun. Öljyntuottajamailla on ollut erilaisia näkemyksiä keskenään, kuka pumppaa ja myy ja kuinka paljon mihinkin hintaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s