3.9.2018, Hexittiä 792 päivää.
Herrantertun yli 1800 oppilaan yhtenäiskoulun kanttiinissa on myynnissä mm. wrappeja, sämpylää, limsoja, makeita muffinsseja, suklaaleivonnaisia, keksejä ja jotain yksittäispakattuja salaatteja. Riisiä ja kanaakin on voinut ostaa. Se on valmiiksi pakattu kertakäyttöiseen muoviastiaan ja on ihan kelvollisen makuista, tiesi esiteini kertoa.
Vaikka vitriinistä löytyisi jokin terveellinen vaihtoehto, ongelma on lähinnä se, että ruokatunti on n. 20 minuuttia ja kassalinjoja yksi. Ruokalaan mahtuu alle 200 oppilasta. Ne, jotka haluaisivat ehkä jopa syödä, eivät ehdi.
Koululta tuli sähköpostimainos, jossa markkinoitiin kanttiinissa tarjottavaa lounasta. Vuoden riisiä/pastaa+kanaa -lounaat kustantaisivat kaikkiaan reilut 4100 dirhamia eli noin 1025 euroa. Viiden euron kertamaksullakin voisi ostaa.
Hinta on kova, jos vertaa kuinka monipuolinen kouluruoka Suomessa tarjotaan korvauksetta. (Ylen 4/2017 julkaiseman vertailun mukaan hintaa kouluruokailulle tulee kunnasta riippuen n. 1,70-8,30 euroa/ruokailija). En ihmettele, että tulevat ulkomailta asti systeemiämme ihastelemaan.
Päätimme testata kouluruokamenua kuukauden ajan.
Eilen herranterttu, kuten yli miljoona muutakin tässä maassa, aloitti koulutiensä. Luku kuulostaa valtavalta alle 10 miljoonan asukkaan valtiossa, mutta näin viralliset tahot ilmoittivat.
Onneksi oli eväät mukana, hän ei mahtunut koko ruokalan ovesta sisään.
Luokanvalvoja on portugalilainen nainen. Valtaosa 25 oppilaasta on intialaisia (n. joka kolmas UAE:ssa asuvista on). Tyttöjä on luokalla vain viisi. Noin sadan oppilaan ikäluokasta kymmenen on Adamia ja niistäkin useampi on samassa ryhmässä. Mukana toki alit ja mohammedit.
Suurta iloa tuotti, että kossi (esiteiniksi ei saa kuulemma enää kutsua) oli laitettu science-tunneille hikariryhmään. Tämä johtunee huippupisteistä, jotka hän sai keväällä kansainvälisistä päättökokeistaan. Lukemisesta pitävä kersa piti hyvänä myös oppikirjoja, joita alakoulun puolella ei käytetty. Päätimmekin hankkia kirjat kirjoina, nekin, jotka olisi mahdollista ostaa sähköisinä.
Aivoviennin hillitsemiseksi UAE alkaa myöntää aiemman kolmen vuoden sijaan myös 10 vuoden oleskelulupia. Tällaisia visoja voivat saada mm. lääkärit, lakimiehet, innovaattorit, tieteen alan ihmiset. Myös kokonaan ulkomaalaisessa omistuksessa olevien yritysten toiminta maassa helpottuu. Niin ikään työpaikkoja tuovien/luovien alojen ja yritysten sijoittumista maahan on yksinkertaistettu. Pidempiaikaisten oleskelulupien myötä toivotaan myös ostajia asuntomarkkinoille. Se on hyvä se, sillä tyhjää on melkoisesti, kokonaisia asuinalueita.
Tyhjä – remontissa- oli eilen alueen yleinen allasosastokin, kun päätin viedä The Vauvan aamulla hukuttamaan energiaansa lastenaltaalle. Sen sijaan, että tunkee kaappeihin, pudottelee saarekkeelta kattiloita, pyrkii pesukoneisiin, rynkyttää turvaporttia, syö kenkiä, repii sähköjohtoja, kirjoja ja kasveja sekä nuolee laseja. Uusimpana on oivallus koukkia pistokesuojat irti sähkörasioista ja tunkea reikiin vedellä täytetyn pullon tuttia.
Kiirettä pitää.