Luonto villinä

10.10.2018, Hexit-päivä 830.

Arabian merellä riehuva trooppinen myrsky Luban iskee tänään maihin, Omaniin. Tuulen nopeudeksi (surface wind speed) on arveltu arveltu 64-74 km/h. Luban on I-kategorian myrsky, tämän hetkisten tietojen mukaan. Myrsky osunnee pahiten Salalahiin, jossa vasta on saatu raivattua edellisen myrskyn ja jättisateiden aiheuttamat tuhot. Uutisissa kerrotaan, että myrskyllä ei olisi Uae:hen vaikutuksia seuraavien neljän päivän aikana. Se on hyvä. Sodan runtelema Jemen välttynee myös.

Toisin kuin Salalahiin, Dubaihin ei ole rakennettu rankkasateita varten sadevesiviemäreitä saati vesikanavia. Kovin kummoista sadetta ei tarvita, kun rakennusten maanalaisia kerroksia, teitä ja tunneleita on suljettava, kaikesta muusta (liikenne)härdellistä puhumattakaan.

Eilen illalla Iranissa järisi 2,1 Richterin voimakkuudella. Maanjäristys tutisutti myös perustuksia Ras al Khaimahin emiraatissa.

Ilmastoraportista ei juuri ole täkäläisittäin uutisoitu. Se, minkä suomalaiset säästävät ilmastoa vuositasolla, saastuu näillä leveyksillä moninkertaisesti. Joka vuorokausi.

Vertailun vuoksi: ilmanlaatuäppi antaa päivän lukemiksi Helsinkiin 31, Tokioon 54, New Yorkiin 2,7, Delhiin 170 ja Dubaihin 98 (huom, eri vuorokauden ajat).

Kun miljoonat köyhät keskiluokkaistuvat väkirikkaissa (Kauko-Aasian) maissa, heitä ei kiinnosta, kuinka suurin sandaalein kulutushyödykkeiden valmistamisessa on hiiltä tampattu.

Eikä kuinka paljon jätettä siitä syntyy, tai mihin se dumpataan.

Vaikka jonkun naapurin autotalliiin.

Kävi nimittäin tässä eräänä iltana niin, että sponsori lähti viemään roskista ja jäi sille viiden metrin matkalle. Lähdin katsomaan, mihin pelkkiin alushousuihin sonnustautunut aviomies on jäänyt. Täällä edes semikelteisillään ulkoilu ei ole järin viisasta. Pimeässäkään.

Ei oltu pidätetty. Hän jutteli naapurin kanssa. Näky oli koominen. Naapuri kravatti kaulassa bisnesasussaan, sponsori puolialasti varvastossuissaan, valkoinen nahka kuutamossa kiiltäen.

Oliko meillä tehty remonttia, kuten vaihdettu vesivaraajaa? kyseli naapuri (ajaa Huyndailla, vaimo ja kaksi isoa kissaa). Naapurin autokatokseen nimittäin oli pokkana läjätty purkujätettä mukaan lukien vanha varaaja. Ei hän sponsoria epäillyt, sen sijaan pakistanilaisista ja intialaisista remonttiryhmistä ja näille kuuluvasta roskien hävityksestä ei niin voi takuuseen mennä.

Siinä sitten päivittelivät maailman menoa valkolaiset. Toisella autokatoksessaan läpimätä varaaja, toisella säkkikaupalla jonkun puutarhajätettä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s