Japani suomalaiseen makuun

25.11.-3.12. 2023.

Sasebo, Fukuyama, Onomichi, Fukuoka… Tämän reissun blogissa esittämiäni faktoja hintoihin liittyen on hyvä suhteuttaa käyntikohteisiin. 240 000 asukkaan Sasebossa ei välttämättä ole sama hinnoittelu kuin Tokion keskikaupungilla.

Japaninvaahteroita syysasussaan.

Visuaalisuus

Kolmen tähden hotellihuone on todennäköisemmin tolkuttoman pieni ja jopa ikkunaton, mutta siisti ja muuten tasokas. Neljän hotellin kokemuksella sängyt olivat mukavan kovia. Joka puolella on panostettu käytännöllisyyteen ja tehokkuuteen yksityiskohtia unohtamatta. Hotellihuoneen fööni saattaa olla kauniissa korissa vetolaatikon sijaan ja hammastikuissa on koristeellinen leikkaus. Värit ovat aina harmoniassa keskenään.

Japania on sanottu vanhakantaiseksi ja muodolliseksi, mutta Japanissa, jos missä voi olla sen näköinen kuin haluaa. Yksi kadulla vastaantulevista on kuin suoraan sarjakuvasta, papparainen on sonnustautunut hoppariksi, nuori mies on kuin samurai, tyylikkään pukumiehen sukissa on kuvia villisioista ja munakoisoista.

Ja entäs hiukset? Kyllä 77-vuotiaalla voi olla liila polkkatukka tai keltaiset palmikot.

Tatuoinnit liitetään edelleen vahvasti rikollisuuteen, samoin kuin ”järjestölle” uskollisuudesta irroitettu pikkusormi. Monessa paikassa helpommalla pääsee, kun mahdolliset tatuoinnit on peitetty.

Jos japaniksi ei ruokalistan luku suju, apuna ”lautasmallit”.

Liikkumisen mahdollisuus

Kävelijät tai pyörällä liikkujat on huomioitu kaikkialla. Heijastimin kannattaa varautua, sillä isommatkin tiet ovat kaistoiltaan kapeita ja katuvaloja ei välttämättä joka kujalla ole. Kypäriä ei pyöräilijöillä juuri näy, vaikka melkein minkä tahansa osaajan työasuun kuuluu kypärä.

Puhtaus ja hiljaisuus

Suurkaupunkienkin ilma on raikasta, ja kaupungissa on käsittämättömän hiljaista liikenteeseen ja ihmisvilinään suhteutettuna. Yksi syy tähän varmasti on, että autoja ei tyhjäkäytetä, edes liikennevaloissa. Ravintoloiden ovella saattaa olla kieltokyltti, jossa kielletään kovaääninen seurustelu sekä muiden häiritseminen. Kännykät pidetään äänettömällä.

Rakennuksen julkisivu saattaa olla parhaat päivänsä nähnyt, mutta roskia tai tumppeja ei näy. Yleisilme on kaikkialla siisti.

Mitä tulee tuoksuihin, kaduilla ja julkisilla paikoilla tuoksuu usein ruoka, ei pesuaineet tai kosmeettiset tuoksut, jos suitsukkeita ei lasketa. Voisin kuvitella, että jopa miljoonakaupunkilomailu onnistuu astmaa sairastavalta.

Wc:t

Wc:t ovat siistejä ja varusteltuja, olipa kyseessä aseman yleinen tai hotellin käymälä. Jotkut pytyt soittavat musaa tai mukailevat kosken kohinaa, usein istuinrengas on myös lämmitetty. Wc-paperi on silkkipaperin ohutta eikä käsipaperia ole välttämättä tarjolla lainkaan. Mukana kannattaa kuljettaa pikkuruista pyyhettä ja nenäliinoja.

Ostarin kupeeeen pystytetty jouluinen foodcourt.

Korpit

Temppeleiden puutarhoissa on lintuja. Suurin erikoisuus lienee korpit, jotka meikäläisittäin viihtyvät korpimaisissa olosuhteissa. Spookia.

Postimopo

Sukkafriikin taivas

Sukkiin kannattaa satsata. Ja jos haluaa, kaupoista löytyy vaikka minkälaisia. En ole eläissäni nähnyt vastaavaa. Värien ja kuvioiden valikoimaa on. Usein ravintolassakin kengät riisutaan ja asetellaan kanta hyllyn peräseinää kohden. Jos on tasokkaampi kuppila, tilalle saa aamutossut tai vastaavat. Sukkia saa ostettua ihan pikkuisista kulmamarketeistakin. Sukissa ei välttämättä ole eurooppalaista kokomerkintää. Eräässä tavaratalossa esimerkiksi naisten kengät (ja sukat) myytiin vain jalan cm-mitan mukaan.

Lippuautomaatti köysirataan. Tarvitsin ostoon apuja. Ymmärsin vain numerot.

Hintataso

Karkeasti: 1000 yeniä on noin kuusi euroa. Mikäli mitään superluksusta ei ole lähde etsimään, edullisesti (Suomea edellisemmin) voi syödä ja herkutella, shoppailla (myös kv. brändejä), käydä hoidoissa (esim. hieroja) museoissa, vuokrata fillarin, matkustaa julkisilla (metro, bussi). Temppelialueille ja puistoihin pääsee maksutta. Yenin kurssi on mukava vs. euro.  Matkustamisen tyyrein osuus on lentäminen ja luotijunat. Taksi on kallis, suomalaisenkin mittapuulla.

Käteistä saa automaateista ja sitä on hyvä olla aina varalta. Makselin kuitenkin hierojaa lukuunottamatta pikkukaupoissakin sujuvasti OP:n Debit-kortilla. Valitsin veloitettavaksi valuutaksi eurojen sijaan yenit.

Kauniit puiset syömäpuikot paikallisella Stockalla maksoi enemmän kuin 100% villaa oleva kaulahuivi eilänsimaalaisittain tunnetussa merkkivaateliikkeessä.

Jonot

Jonoa on koko ajan johonkin. Jonottaminen on ok, eikä ketään etuilla, vaikka useimmiten jonotetaan parijonossa. Jono pysyy myös muodostelmassa, eikä haittaa ohikulkevia. Kahvilan oven edessä voi olla maalattu viivoja katuun ja niiden mukaan järjestäydytään vähäeleisesti. Rullaportaissa asetutaan aina vasemmalle, jotta ohitus voi tapahtua oikealta.

Ostarin wc. Tässä huussissa oli erikseen varoitus, että mikäli erehtyy käyttämään paljon paprua, pytty laukaisee äänihälytyksen.

Ruoka

Taivaallista, mausteista, muttei yleensä tulista. Miso-keittoa on tarjolla aina. Joka ruokailulla. Valikoimassa on mereneläviä ja muita vedenantimia, juureksia, kasviksia, riisiä, sieniä, munaa, kanaa, possua, nuudeleita. Paistamisen sijaan ruoka on saattanut käydä upporasvakeittimessä. Tuntuma on, että etenkin pistaasi on suosittua ja jälkiruuat eivät ole kovinkaan makeita. Ruokaravintolat eivät ole avoinna myöhään, mutta hyvää take away -ruokaa on saatavilla noin 500-1000 yenin (3-6 euroa) annoshintaan kaupoista ja ”kioskeista”. Jos ei ole varma, mitä tilaa, voi valita ravintolan, jonka vitriinissä on valmiiksi muovista tms. valmistetut malliannokset.

Tonttien vihreys on usein sisäänkäyntien edustalla kaikkien ilona. Parvekkeita kodeissa käytetään lähinnä kodinhoidollisiin tehtäviin ei niinkään oleskelutiloina.

Myyntiautomaatit

Limsoja, vettä, mehuja, kaljaa ja savukkeita voi ostaa automaateista vähän joka puolelta. Ylläri oli, että pienten rinteellä kiemurtelevien kujien varreltakin saattoi löytää ”vending machinen”. Ne toimivat, eikä niitä ole töhritty, kuten ei mitään muutakaan.

Netti

Kallis. Rajoitettu reissunetti luuriin on noin 10-20 euroa/ viikko datasta riippuen. Free wi-fi:t kannattaa hyödyntää.

Neljä

Hotellin hissistä saattaa puuttua namikka neljä, vaikka rakennuksessa kerros olisikin. Sana neljä äännetään liki samoin kuin kuolema. Taikauskoiset Itä-Aasiassa välttävät lukua hysteriaan asti. Puhutaan tetrafobista, mikä voidaan viedä aivan äärimmäisyyksiin. Lukua kannattaa välttää.

Jalkapallo on tärkeä. Paikallinen tiimi voitti kauden. Heille sai kiinnittää Fukuokan ostoskeskuksessa onnittelu- ja kiitostarran ”pokaalitauluun”. Tarrat on jätetty hyvässä järjestyksessä, eikä miten sattuu.

Joulu

Jummalaare, japanilaiset vasta joulukansaa ovat! Joululaulut soivat jo marraskuussa joka puolella. On koristeita, valoja, pukkeja, jouludiskoja, markkinoita, jouluruokatapahtumia. Ostarin kulmilla ja kojuissa myytiin kuumaa viiniä (vrt. glögi). Jopa lentokentän kenttäbusseissa oli joulukoristeita. Jouluihminen tykkää!

Saseboa

Venäläiset

Minne tahansa maailmassa matkustaa, tapaa itänaapureita. En tunnistanut katukuvasta ainoatakaan, en kuullut kieltä, en nähnyt lippuja, en opasteita venäjäksi. En törmännyt velivenäläiseen edes lentokentällä. Asiaan saattaa vaikuttaa maiden vanha kiista Kuriilien saarista.

Neuvostoliitto julisti sodan Japanille aivan II-MS:n lopussa ja valtasi 56 saaresta neljä syksyllä 1945. Venäjä karkotti alueen silloisen väestön ja korvasi ukrainalaisilla. Maaliskuussa 2022 Venäjä lopetti japanilaisten kalastusoikeudet alueella. Japani on tukenut isosti Ukrainaa Venäjän hyökkättyä sinne 2022.

Saariasia hiertää edelleen ja on nostanut maiden väliset suhteet uutisiin.

Roskahuoltoa. Ihmiset vievät illalla, yöllä tai aikaisin aamulla roskat risteyksiin tai jättävät säkit tietyille paikoille keräämistä varten. Säkit peiteään verkoin, etteivät esim. linnut levitä niitä.

Jetlag

Aikaero Japaniin on seitsemän tuntia (edellä). Varaa pari päivää palautumisaikaa Japanin-matkan jälkeen tai pyri aamuvuoroon. Saattaa nimittäin olla, että seuraavien vuorokausien virkeimmät tunnin ajoittuvat ennen kukonlaulua…

Muut Japani-visiitin bloggaukset:

https://hannahoon.wordpress.com/

Jätä kommentti