Tultais teille viikoksi

20.11.2016. Hexit-päivä 148.

Kesämökki. 4 viikkoa lomaa, laatuaikaa perheen kesken, nuhjuiset verkkarit, lintujen laulua, puuhommia, laiturin rakennusta, auringonpaistetta… yht’äkkiä pihaan pelmahtaa kahvipaketteineen yllätysvieraita.

Kutsumattomat mökkivieraat eivät välttämättä ole epämieluisia, eivät ei-toivottujakaan. ”Nyt ei sovi” saattaa olla isäntäväen vaikea lausua ääneen. Koirakin on automatkasta niin kuumissaan, uikaa toki ensin…

Edellä oleva on fiktiota, ei faktaa, tai sitten ei.

Vastaavia kirjoituksia voi lukea tämän tästä jostain mediasta. Muutoin niin harvoin toistensa luona vierailevat suomalaiset innostuvat kesämökkeilemään ajattelematta, että hyväntahtoinen idea istua pitkästä aikaa porukalla iltaa (teidän mökillä) ei tunnu välttämättä molemmin puoleiselta kuningasajatukselta. Siitä huolimatta, vaikka oltaisiin kuinka hyviä ystäviä.

Samankaltaisia ajateltiin tulla teille lomalla -kokemuksia on ulkomailla, täälläkin, asuvilla. Sukulaisten ja ystävien lisäksi innokkaita yövieraita on jonoksi saakka. 

Meilläkin, jopa muutaman kuukauden täällä asumisen kokemuksella. Se tuntuu hassulta. Ihmisillä, joiden kalenterista ei ole tahtonut löytyä aikaa vierailla luonamme alle sadan kilometrin välimatkasta huolimatta Suomessa, ei kutsuttuina tai kutsumattakaan, olisi juuri nyt halukkuutta poiketa viikoksi kuulumisia päivittämään.

Olemme otettuja.

Meillä ei ole sohvaa. Ei haittaa.

Kahden makkarin asunnossamme ei ole ylimääräisiä petipaikkoja. Ei haittaa.

Menemme nukkumaan paikallista aikaa 20.30 (Suomessa kello 18.30). Ei haittaa.

Meidän arkemme on tasaista, illat kuluvat läksyjä ja kotiaskareita tehden. Emme istu iltaa loistoravintoloissa, vaan syömme perunaa ja soosia kotona.

Täällä välimatkat ovat pitkiä, emmekä me asu rannan läheisyydessä tai ostareiden vieressä. Suosittelemme lomakotia hotellista metroaseman läheisyydestä, ellei sitten rannan resortista. Toki kaupungissa on hälyä, mutta täällä on turvallista liikkua missä vain. Paitsi ehkä autolla. Metron läheisyydessä ei epämääräistä väkeä pyöri. Sen sijaan huippusiistillä ja nykyaikaisella metrolla voi sahata pitkin kaupunkia puoli-ilmaiseksi. Metrokartta on helppo ja opasteet selkeitä. Blondi tietää.

Tipattomassa taloudessamme ei ole lupia alkoholin ostoon eikä säilytykseen. Prosenttijuomia myydään kentän tax free:ssä ja ko. oikeuksin varustetuissa ravintoloissa. Mikäli holi kuuluu lomaanne, varautukaa sen hintavuuteen. Muslimimaissa ei alkoholia hyväksytä. 

Siitä huolimatta, että allekirjoittanut ei käy kodin ulkopuolella työssä, en tunne kaupunkia turistioppaan tavoin, en osaa suositella ravintoloita (mutta http://www.zomato.com osaa), en tiedä missä ovat parhaat biitsit ja bileet, mistä kannattaa vuokrata auto. 

Totta puhuen, en ole käynyt edes Burj Khalifassa, koska pelkään korkeita paikkoja ja liput ovat kalliit. Myös Barastin ranta on kokematta.

Kotirouvana en omista pankkikorttia. (Minulla on viikkoraha) Ei, en siis pysty maksamaan lomaanne varten etukäteen retkiä, sisäänpääsylippuja, en hotellivarauksia. Ne voi kaikki tehdä netissä itse hyvissä ajoin etukäteen. Vaikka Suomesta.

Olenkin suositellut kaikkia maahan saapuvia hakemaan heti maahan saavuttuaan TimeOut-aikakausilehden. Siinä on parhaat vinkit kuluvalle viikolle, kun etsii maku-ja aistielämyksiä, tekemistä.

Ja totta kai, olisi mukava nähdä! Siitä ei ole kysymys. Tai että ylpeäksi olisin ryhtynyt. Tehdään treffit jonnekin, tai syödään yhdessä, grillataan meillä? Minulla on päivisin hyvää aikaa.

Voin yrittää etsiä tietoa ja kysellä täällä jo pidempään asuneilta vinkkejä. Tuurilla voisi löytyä joltain vapaana oleva vierashuone, jos hotelli ei sovi budjettiin.

Meillä ei ole kauhukokemuksia ”viikon vieraista”,  mutta olen kuullut niistä kosolti. Tänne muuttaessamme päätimme, että koska resurssit eivät riitä yhtä makuhuonetta isompaan kotiin, pyrimme välttämään kaikenlaista majoittamista.

Kenenkään ei pidä loukkaantua tästä kirjoituksesta. Ehkä miettiä, ketä, milloin ja kuinka pitkäksi ajaksi itse haluat tarjota kodin lomailijoille. Ja onko ystävyys, tuttavuus ja kaveruus kiinni asuinpaikasta ja puitteista sittenkään? 

Kyläilkää ja tavatkaa toisianne, kutsukaa istumaan iltaa. Lähetelkää maileja, Skypettäkää. Ei sitten jää kovin monen vuoden kuulumiset hampaankoloon. 

Advertisement

2 thoughts on “Tultais teille viikoksi

  1. Hei. Kiva blogi sulla. Jo aikoja sitten ulkomaille muuttaessa päätin ja sittemmin mieheni kanssa sovimme, että meillä yöpyvät vain ihmiset, joiden kanssa olemme muutenkin tekemisissä. Ilmaisen kmajapaikan etsijät tai kavereiden naapurin serkkupoika – no.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Pakarat netissä | Hannahoon - Matkalla jonnekin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s