Dubain kuuluisin vesiletku

6.4.2020, Hexit-päivä nro. 1470.

Maa on melkein kiinni. Tai ainakin siirtynyt verkkoon. Yritimme eilen tilata ruokatarvikkeet kotiin. Ensimmäiseksi toimituspäiväksi luvattiin 11.4. Viikko ilman kahvimaitoa ja kaurapuurobanaaneja on pitkä aika.

Päätimme lähettää sponsorin kauppaan.

Ulkonaliikkumiskielto on saanut uusia ulottuvuuksia. Aamulla lähikauppaan lähtenyt perheenpää joutui täyttämään netissä anomuksen poistuakseen kotoa. Kaavakkeessa kysyttiin määränpäätä, kotoa ulostautumisaikaa sekä millä aikomus oli liikkua. Auton rekisterinumerokin piti kertoa, ja arvioitu paluuaika. Luvan piti olla käsitelty 10-15 minuutissa, mutta hiukan kauemmin se otti. Lupa ei ole mallia ”kesto”, vaan anottava joka kerta, kun mielii kylille.

Aiemmin on jo ohjeistettu, ettei samassa autossa saa matkustaa enempää kolmea. Nyt kotoa lähtö on sallittu vain yhdelle. Maski naamaan, hanskat käteen. Kuume mitataan kaupan sisäänkäynnillä. Tai apteekin. Myös lääkärissä voi käydä. Muualle ei ole asiaa.

Mistään ulkonaliikkumiskiellosta ei virallisesti puhuta, mutta uhkasakot ja sanktiot sääntöjen rikkomisesta ovat valtavat. Viideksi vuodeksi pääsee vankilaan liikkumalla ulos kodistaan, mikäli tietää olevansa altistunut koronalle. Ihmisiä edellytetään pysymään kodeissaan katujen päiväaikaan tehtävien desinfioimisten vuoksi. Viime viikolla niitä tehtiin yöllä.

Aiemmin olen kirjoittanut, että pelkästään liikennettä Dubaissa valvoo yli 90000 kameraa. Luku perustuu lehtitietoon. Nyt samat tolpat keräävät tietoa muustakin kuin ylinopeuksista.

Tiukoista säännöistä huolimatta koronaan sairastuneiden määrä nousee. Ei kuitenkaan räjähdysmäisesti. Kaikki eivät välitä, toiset eivät pysty. Workkerit majoittuvat ahtaasti ja samassa huoneessa saattaa nukkua toistakymmentä ukkoa. Sosiaalisen etäisyyden pitäminen on mahdotonta. Kaksi kaupunginosaa on jo suljettu kokonaan. Miten, en tarkalleen tiedä. Nettiuutisten mukaan asuntoihin sullotuille viedään lahjoitusruokaa suoraan ovelle. Nettikeskusteluissa moni islaminuskoinen pelkää, että jumala ei anna anteeksi moskeijoiden tilapäistä sulkemista. Suljettu on melkein kaikki muukin metroa myöden. Vaan verkkokauppa ja kotiinkuljetuspalvelut toimivat, vaikka ruuhkaa onkin. Ruokakauppoihin on palkattu mm. lisäkäsiä elokuvateattereista työttömäksi jääneistä.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet. Tämä yhdessä töiden loppumisen kanssa on monille hankala yhtälö. Naapuriemiraatissa suljettiin liuta apteekkeja, kun olivat nostaneet suojavälineiden hintoja kohtuuttomasti. En pidä edullisena lähiapteekkiakaan. Kertakäyttömaskista velottivat 2 dirhamia (n. 50 senttiä). Suomessa maksoin tammikuussa samanlaisesta roiskeläpästä 16 senttiä.

Huomenna lähtee Ulkoministeriön masinoima palautuslento Dubaista Suomeen. Emme ole tuossa koneessa. Olemme optimistisia ja uskomme, että pääsemme täältä jollain kotiin heinäkuun loppuun mennessä. ”Kerätään porukka kasaan ja tilataan charter-lento Suomeen, jos vielä juhannuksenakin näyttää, että reittiliikenne ei käynnisty”, visioi eräs ulkosuomalainen.

Suomalaisia koko UAE:ssa lienee tällä hetkellä ehkä 1000-1500.

Teini käy etäkoulua lukuvuoden loppuun asti. Kersa kaipaa kouluun. Etäkoulua käydään tarkan lukujärjestyksen mukaan. Kunkin tunnin alussa opettaja selittää ja opettaa. Vasta tämän jälkeen lapset opiskelevat itsenäisesti. Homma tuntuu toimivan. Toisaalta, kyllä tästä maksetaankin. Kouluilla on paineita tarjota tasokas opetus myös poikkeusolosuhteissa.

Meillä on tänään hääpäivä. Aiempina vuosina olemme tehneet päivän-kahden reissun naapuriemiraattiin. Nyt piti mennä Omaniin. Ei menty. Olemme kotona. Sponsorin etätyöolosuhteet ovat vähintäänkin haastavat, sillä pikkupojat eivät nuku samaan aikaan. Meteliä on koko ajan. Onneksi on pieni varjoisa takapiha, jossa kahluuallas ja trampoliini. Vesiletku on myös viihdykkeenä kova sana. Veikkaan, ettei kenenkään puutarhaletkusta ole niin montaa kuvaa ikinä julkaistu somessa kuin meidän letkusta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s